A Baji sánc és Tata-Újhegyi dűlő IV. Redutja

A Bánhidától induló, Vértesszőlősön, Tatán, Szomód és Dunaalmás mellett  a Dunáig vezető második Napóleon kori redut és sáncvonallal a Várvadász blog 2015. februári bejegyzésében már foglalkoztam. Történeti hátterét akkor igyekeztem felvázolni, így jelen esetben ettől eltekintenék. Akkor a bánhidai és vértesszőlősi sánc került bemutatásra, most folytatva a sort a Baji Sáncot és Tata-Akasztófadomb IV. dűlő redutját szeretném bemutatni.

 

 

Baj-Sánc

A Vértesszőlős és Tata között (is) haladó 1-es út közelében fekszik. Megközelítése az 1-es út melletti Homokbányával szembeni KRESZ gyakorlópályától lehetséges. A GPS az 1-es útról letérve a Homokbánya előtt elhaladó útra vinne rá (régi baji út) de ez napjainkban magánterület. Így a Homokbányával szemközti KRESZ tanpályára kell behajtanunk. (Alapesetben ez is lezárt terület kellene, hogy legyen, de szabadon tudunk ki-be közlekedni.) A tanpálya végén az 1-es út felüljárója helyezkedik el. Itt egy apró kavicsokból álló halmot találunk. Ha itt leparkolunk, sem zavarjuk az esetleges gyakorlókat. A bucka mögül indul egy jelzetlen gyalog ösvény, amely a felüljáró alatt visz át az 1-es út másik oldalára. Átérve a felüljáró alatt, egy elágazáshoz érünk, amely balra egy erdős ligetes emelkedőt mutat, jobbra pedig egy aszfaltos, egy nyomsávos utat. Itt az erdős emelkedő felé kell vennünk az irányt, amely néhány percnyi gyaloglás után kivisz egy legelőre, a legelő szélén enyhe magaslat, melynek tetején találjuk a zártsánc maradványait. A sánctól délre beton építmény maradványai, ebből arra következtetek, hogy régen ez a hepe-hupás puszta a katonaság gyakorlótere lehetett.  Jelenleg a környékbeli fiatalság cross-motor pályának használja. A tanpálya végétől a tárgyalt helyszín 10 percnyi sétára helyezkedik el.

 

 

 

 

 

A redut kb. 10-12 m hosszú és kb. 6-7 m széles. A földtöltés magassága kb. 2-2,5 m. A töltéssel körbezárt terület szélessége kb. 3 m, hosszúsága kb. 6m. A sánc széleitől fából ácsolt kis kapu zárja el a belső területet. A déli-dk-i oldal földtöltésének tetején vadmálnabokrok burjánzanak. A nyugati oldal töltése az errózió következtében kissé alacsonyabb.

 

 

 

 

Tata-Akasztófadomb-Újhegyi dűlő IV.

Az Újhegyi dűlő IV. területén található magántelek közepén szinte csodával határos módon megmaradt redut nem ismereten a várkutatás előtt. A kérdéses objektumot még a kilencvenes években azonosította Dr. Nováki Gyula. A Sáncot a tulajdonos engedélye mellett Szádeczky-Kardoss Géza segítségével mérte fel Nováki Gyula 2015. november elején. A tulajdonos Weisz úr elmondása szerint a területet a katonaságtól vette át az önkormányzat, majd ő már az önkormányzattól vásárolta meg a telket. Gondoskodása igazi ritkaság. A zártsánc töltéseit nem egyengette el, a belső területet nem töltötte fel, így nyílt lehetőség a dokumentálásra.

 

 

 

Az Akasztófadombon még 3 helyszín tartozott bele a sánc és redutsorba. Egy helyszín a Haller Jenő úton, egy az Újhegyi dűlő VIII. helyén, egy sánc pedig a vasúthoz közel, a Tavasz út és a sínek közötti területen volt. Meg kell, hogy jegyezzem, hogy a Bánhidától induló, és Vértesszőlősön, a Tata-Akasztófadombon és Szomódon keresztül haladó vonal elemeinek fennmaradása a sűrű beépítettség miatt kisebb szenzációnak számít. 

 

 

 

Köszönettel tartozom Szádeczky-Kardoss Gézának, hogy a Dr. Nováki Gyula által készített felmérési rajzot a rendelkezésemre bocsátotta.

 

ifj. Fidrich Tibor 

0.032 mp